Kunstwerken in Groot-IJsselmonde

Vrouwentorso

Dit kunstwerk is in opdracht van de Gemeente Rotterdam gemaakt. Het is een bronzen beeld van maar liefst 1.5 meter hoog. De naam van het kunstwerk is niet bekend, maar wel is duidelijk dat het een vrouwentorso moet voorstellen. Deze vrouwentorso is te vinden bij de waterpartij aan de Groeninx van Zoelenlaan.

Verdere informatie over de kunstenaar en over hoe en wanneer het beeld is gemaakt is niet te achterhalen.

 

Vrouwentorso

 

 Baken

Het Baken is in opdracht van de gemeente Rotterdam in 1974 geplaatst. Per Abramsen en Rob Maingay hebben het gemaakt van afvalmaterialen. De gedachte achter dit kunstwerk is dat het geplaatst is als demonstratie tegen het in hun ogen ‘falend kunstbeleid van de gemeente’. Het Baken is te vinden bij de kruising Groeninx van Zoelenlaan en Kreileroord.

5.Baken_1-770x1026

Abramsen volgde een opleiding aan het Keramisch Werkcentrum in Leusden en studeerde van 1957 tot 1961 bij onder anderen de beeldhouwer Jaap Kaas aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1965 won hij de EMS Cultuurprijs (tweede prijs) in Den Haag met zijn werk Arabesk en in 1989 de Jacob Hartog prijs, eveneens in Den Haag, met zijn werk Les Voiles.

Abramsen exposeerde in 1971 in Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen en had solo-exposities in Pulchri Studio in Den Haag in 1980 en 1989. Zijn werk was in 1995 te zien in Beelden aan Zee in Scheveningen.

De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam en Frankrijk. Hij was onder andere voorzitter van de BBK Rijnmond en sinds 1997 gasthoogleraar aan de Technische Universiteit Delft.

Maingay werd geboren in Semarang op Midden-Java in voormalig Nederlands-Indië en studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam.

De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam-Vreewijk, waar zich sinds 2008 ook zijn beeldentuin “De Werf” bevindt.

 

“De rijzende (opgaande) zon”

Dit marmerplastiek staat bij het winkelcentrum Keizerswaard. De winkeliersvereniging Groot-IJsselmonde heeft het beeld ter gelegenheid van het (koperen) 12.5 jaar jubileum aan de deelgemeente IJsselmonde geschonken, het jubileum werd in 1981 gevierd. Het werk is van de Portugese kunstenares Luiza Perienes. het kunstwerk is gemaakt uit natuursteen en is 1,3 meter hoog en lijkt op een enig zins abstracte ‘en profil’ aangezicht van een ma

19.marmerplastiek1-770x1026

Maria Luisa Perienes

Geboren in Setúbal in 1965.

 

Lichtkunstwerk

Het Lichtkunstwerk is een werk dat door kunstenaar Han Goan Lim is gemaakt. Dat heeft hij in 2002 in opdracht van de rooms-katholieke parochie De Emmausgangers gedaan. Dit bord hangt dan ook op de voorgevel van deze kerk op de Reyerdijk. De cirkeltjes op het bord geven licht in verschillende kleuren.

17.lichtkunstwerk1-770x577

 

Oorlog en Vrede

Oorlog en Vrede is een kunstwerk op de Reyerdijk. Het kunstwerk beslaat de zijgevel van de rooms-katholieke parochie De Emmausgangers. Deze gevel van 4 bij 4 meter is bewerkt met glas en beton. In 1968 is het werk in opdracht van de Parochie Vrede en Verzoening geplaatst. De kunstenaar is Willem Thijs.

16.oorlog-en-vrede1-770x577

Willem J.H. Thijs

Willem J.H. Thijs werd geboren in 1932 in Tilburg. Hij studeerde na zijn opleiding HBS- B van 1953 tot 1954 aan de Academie van Beeldende Kunsten in Tilburg en van 1955 tot 1961 aan de Rijksacademie van Beeldende kunsten, vrije schilderkunst en monumentale kunst in Amsterdam. Tijdens het laatste studiejaar verwierf hij met zijn inzending de “Tetar van Elven prijs” voor vrije schilderkunst, een stipendium voor vier jaren waarvan twee te besteden in Rome en omgeving. Het bekroonde schilderij bevindt zich in het Tetar van Elven museum in Delft. Daarna maakte hij nog vele studiereizen door Europa, Turkije en Egypte.

Thijs is een veelzijdig kunstenaar. Dit komt tot uiting in diverse monumentale opdrachten en exposities, wandschilderingen in tempera, reliëfs, graffito´s, gobelins, betonplastiek, glas in beton- en glasappliqué ramen, spiegelobjecten en modulaire ontwerp-systemen voor ruimtelijke vormgeving.

Van 1967 tot 1974 was hij verbonden aan de Rijksacademie in Amsterdam in de functie van hoogleraar voor de faculteit van monumentale kunsten. Als zodanig hield hij zich bezig met de integratie van beeldende kunst in architectuur en omgeving. Daarnaast bleef hij zoeken naar een synthese tussen vrijheid en gebondenheid. Ten slotte keerde hij terug naar het vrije kunstenaarschap.

 

Kunstwerk zonder titel uit 1988

De opdracht voor dit object kwam van de woningbouwvereniging Voor het Huisgezin en is geschonken aan de gemeente Rotterdam. Als de meeste andere werken van Cor Dam wordt het gekenmerkt door geometrische motieven, waarvan de driehoek de belangrijkste is. Deze vormen komen steeds in verschillende uitvoeringen en kleuren in zijn werken terug. voorheen stond het beeld aan de Huniadijk, tegenwoordig staat dit kunstwerk op de hoek van de Omloopdijk en de Ruimersdijk.

 

7.Staande-figuur1-770x1026

 Cor Dam

Cor Dam (Delft, 26 april 1935) volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten in Den Haag en T.U. te Delft, vormgeving van beeldhouwende technieken. Hij was van 1950 tot 1965 werkzaam als ontwerper bij de Koninklijke Delftse Aardewerkfabriek, De Porceleyne Fles te Delft, daarna tot 1980 bij de Keramische Ateliers Structuur 68 b.v.in Den Haag en vanaf 1988 als docent plastische vormen aan de T.U. in Delft, afdeling muzisch centrum.

Zowel zijn beelden als schilderijen hebben veel met elkaar gemeen. Zij worden gekenmerkt door geometrische motieven, waarvan de driehoek de belangrijkste is. Deze komt, steeds in verschillende uitvoeringen en uitgebracht in uiteenlopende kleuren, in zijn werken terug.

 

Beeldengroep (1994)

Stenen kunstwerk

Dit stenen kunstwerk staat op de Pietersdijk in Groot-IJsselmonde voor het Verpleeghuis Smeetsland en is gemaakt door Kees Buckens. Het is een redelijk groot en abstract werk. “Het lijkt erop alsof dit beeld twee mensen uitbeeldt, waarvan één zittend en de ander staand’’ aldus een buurtbewoner. De omringende buurtbewoners en passanten reageerden ook aardig positief op het werk.

 

24.stenenkunstwerk1-770x577

Kees Buckens

 Buckens werd als beeldhouwer opgeleid aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij vestigde zich als beeldend kunstenaar in Rotterdam. Sinds 2002 is hij als docent verbonden aan de Vrije Academie van Rotterdam.

Werk van Buckens is te vinden in de openbare ruimte van diverse Nederlandse gemeenten. Zijn in 2005 vervaardigde vijf meter hoge granieten kunstwerk Rice staat in de Mekong-delta in Vietnam.

Nieuws

Wordt verwacht:

Onderzoek naar de historie van de IJsclub THIALF.