foto’s

Schilderij “De Eendracht” voor IJsselmonde

Schilderij van Aert  Anthonisse uit 1618, olieverf op paneel. Collectie Rijksmuseum Amsterdam: Inventarisnummer A 1446.

Het schilderrij stelt voor het schip “De Eendracht” waarmee Schout en Lemaire in 1618 Kaap Hoorn en Straat Lemaire ontdekten. Op de thuisreis naar Dordrecht passeerden de ontdekkingsreizigers het dorp IJsselmonde, kerk en kasteel alsook de veerdam zijn duidelijk zichtbaar. Op de voorgrond ziet men het Statenjacht met wapen van Amsterdam op het hek en de Amsterdamse wimpel in de mast.

501-002

De schilder:

Aert Anthonisse, schilder te Amsterdam in 1579/1580 te Antwerpen geboren. In 1603 huwde hij te Amsterdam en kocht daar op 6 april 1604 het poorterrecht. In 1612 woonde hij in de Amsterdamse Houtstraat en werd op 7 september 1620 in de Zuiderkerk begraven.

In een oude inventaris wordt als een van zijn werken ”Een Visserij” genoemd. Niet onmogelijk is hij identiek met Aert van Antum.

Aert van Antum. Marineschilder in het begin der 17e eeuw van wie geen levensbijzonderheden bekend zijn, tenzij hij identiek is met de hierboven genoemde Aer Anthonisse. De van hem bekende zeestukken, waarvan er twee in het Rijksmuseum te Amsterdam hangen, zijn tussen 1604 en 1617 gedateerd en met zijn volle naam getekend.

Nieuws

Wordt verwacht:

Onderzoek naar de historie van de IJsclub THIALF.