Boerderij Op hoop van zegen

Boerderij ‘Op Hoop van Zegen’

Een van die juweeltjes was de karakteristieke boerderij  ‘Op Hoop van Zegen’, eens gelegen aan de Smeetlandsedijk nr. 8, vanaf 1814 bewoond door de familie Kooyman.

De boerderij ‘ Op Hoop van Zegen’ werd in het jaar 1730 gebouwd. In 1814 kocht Pleun Kooyman, zoon van Hendrik Jansz. Kooyman (III) en Maaike Pleunen Oostdijk,

deze hofstede van ene Jan de Jong. Pleun had echter niemand die hem kon opvolgen en besloot in 1846 de boerderij aan zijn neef Pieter (V) te verkopen.

Deze Pieter wordt wel eens de stamvader van de Kooymannen op de ‘Op Hoop van Zegen’ genoemd.

De boerderij een (gemengd bedrijf) was met de lange zijde naar de weg gebouwd. Hij behoorde tot het zgn. langgevel type, waarbij woonhuis, schuur en stallen in elkaars verlengde lagen. Het woonhuis was van grijs gele IJsselsteen opgetrokken en had een grijzen plint. De strekken boven de deur- en raamkozijnen waren van rode stenen. De voorgevel was het belangrijkste deel van de boerderij en werd met beschermd door stevige bomen. Zwaar gesmede ijzeren ankers lieten aan die gevel het stichtingsjaar1730 zien.

Het woonhuis was met de aangrenzende houten schuur onder een hoog doorgaand rieten dak gelegen. Dat dak was om de vier opgaande hooiluiken heen gewerkt, waardoor opvallende onderbrekingen van de daklijn ontstonden.

Op het ruime erf, gelegen aan de achterkant van de boerderij, stond een zomerhuisje. De bomen vóór het huis waren door Pieter Kooyman, bij de geboorte van zijn kinderen, geplant.

Binnenin de boerderij was er niet veel authentieks meer te zien, omdat het interieur door de vele verbouwingen in de loop der jaren nogal gewijzigd was. In het begin was b.v. de ingang in de voorgevel, doch deze werd later dichtgemetseld en naar de andere zijde verplaats (bij gang B).

De laatste bewoner op de Hofstede was Schilleman. In eerste instantie was zijn broer Jan, geboren in 1906, de opvolger van vader Josinus. Jan stierf echter al op 39 jarige leeftijd, zonder kinderen na te laten. Zijn broer Schilleman (VIII) volgde hem in 1945 op, tot aan zijn dood in 1955. De laatste mannelijke afstammeling van de IJsselmondse tak die op de boerderij gewoond heeft, is Josinus, zoon van Schilleman Hij heeft alleen in zijn jeugd op de boerderij gewoond De boerderij is in 1968 i.v.m. de bouwplannen in Kreekhuizen afgebroken.

Boerenhofstee Smeetslandsedijk 8 plattegrond van de boerderij Boerenhofstee uit het jaar 1730
Nieuws

Wordt verwacht:

Onderzoek naar de historie van de IJsclub THIALF.