Kreilerburcht

In IJsselmonde staan verschillende moderne architectonische gebouwen, die het aanzien goed waard zijn. Zoals: de Kreilerburcht aan de kreileroord hoek Groeninx van Zoelenlaan.

Een bijzonder woongebouw voor ouderen. Het  complex voor 55 jaar en ouder aan Kreileroord, is gebouwd op initiatief van de bewoners van IJsselmonde, die zich in 1987 hadden georganiseerd in de Vereniging Anders Wonen door Ouderen. Deze actieve groep ouderen schakelde hiervoor de Stichting Seniorenhuisvesting Rotterdam in als opdrachtgever.

De deelgemeente IJsselmonde leverde de locatie. De toekomstige bewoners wilden een gebouw met gemeenschappelijke voorzieningen, waar zij vrijwillig de verantwoordelijkheid voor elkaar welzijn zouden delen. Door middel van gemeenschappelijk beheer en recreatieve activiteiten zou vereenzaming en afhankelijkheid van professionele hulp van familie kunnen worden tegengegaan.

De betrokken partijen benaderden hiervoor het architectenbureau van Wytze Patijn. Dit bureau had ervaring met bijzondere wooncomplexen, onder andere de aanpassing van filtergebouwen op het Rotterdamse DWL- terrein voor jongerenhuisvesting.

Het gebouw ‘Kreilerburcht’, dat in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners is ontworpen, werd in 1993 opgeleverd. De ruime opzet van de wijk en de ligging van de bouwlocatie vlakbij een kruispunt en omringd door hoge flatgebouwen, vroegen om een uitgesproken ontwerp.

Patijn ontwierp een rechthoekig gebouw bestaande uit twee evenwijdige woonblokken van vier verdiepingen met binnengalerijen, rond een gemeenschappelijke atrium. De entree van het complex, gelegen aan de korte westgevel van het gebouw, springt wat terug tussen de twee woonblokken. Een opvallend gebogen stalen dak boven het atrium steunt op vurenhouten kolommen. Glazen gevels in de ruimte tussen het atrium dak en de platte daken van de woonblokken zorgen, samen met enkele daklichten en de beglaasde middenpartijen van de kopgevels, voor lichttoetreding in het atrium. Het overwegend indirecte licht voorkomt een broeikaseffect in de zomer en zorgt voor een mooie lichtval. De rechthoekige binnenruimte is ingericht als een (sub)tropische tuin met bankjes en een tafeltennistafel naar een ontwerp van Partijn.

De temperatuur is aangenaam en bewoners kunnen, zonder hun jas aan te moeten trekken, bij elkaar langsgaan en van de gemeenschappelijke voorzieningen gebruik maken. Naast het atrium beschikken de bewoners ook nog over vier zogenaamde clusterruimten, een op elke verdieping in het zuidelijke bouwblok. Het zijn ruimten om de was te doen, te biljarten en te kaarten. Er is tevens logeergelegenheid. Tenslotte kunnen de bewoners gebruik maken van drie grote buitenterrassen boven de hoofdingang van het gebouw die ontsloten worden via de galerijen.

De 67 woningen liggen langs de galerijen die worden ontsloten door twee trappenhuizen, een bij de ingang en een aan de andere kant van het atrium die als brandstap is uitgevoerd. De glazen liftkoker staat vrij tussen de twee blokken en wordt met de galerijen verbonden via dwarsbruggen. Patijn heeft de woningen schuin in de blokken geplaats waardoor een beschutte ingangspartij op de galerij bij elke woning is ontstaan en de eventuele inkijk minimaal is.

Iedere woning heeft een woon- en slaapkamer aan de buitengevel met een inpandig balkon. Naast de ingang van de woningen is er een klein verstek dat naar wens van de bewoner voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. De keuken ligt tussen deze ruimte en de woonkamer.

De lange buitengevels zijn gestuct in de kleuren geel voorheen geel en oranje. Zowel de plint als de delen van de kopgevel zijn van baksteen. De ramen en loggia’s aan de langs gevel wordt speels onderbroken door lichte gespikkelde balkonbalustrades die uit de gevel steken.

Het project van de Stichting Anders Wonen is bekroond vanwege de milieuvriendelijke en energiezuinige bouwwijze. Tijdens de bouw is het afval gescheiden en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vurenhout en betongranulaat, materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Goede buitenisolatie en de overkapping van de ‘buitenruimte’ tussen de twee bouwblokken, dragen bovendien bij aan een laag energieverbruik. Het atrium heeft overigens nog wel voor problemen gezorgd op het gebied van de brandveiligheid, omdat de eisen van de brandweer voor gemeenschappelijke binnenruimte zeer streng zijn. Op advies van TNO is een rookafzuiginstalatie in het dak als oplossing goedgekeurd.